Sindirim Sistemi

Barsaklar ikinci beyin olarak tanımlanıyor...

Barsaklar; ikinci beyindir...

 

Barsaklar yüzmilyonlarca sinir hücresi tarafından çevrilmiş olup omurgadan daha fazla nörona sahiptir. New York Columbia Üniversitesi Anatomi ve Hücre Biyoloji Bölüm Başkanı nöro bilimci Michael Gershon barsakları "ikinci beyin" olarak tanımlıyor.

Hücre tipi, etken maddeleri ve reseptörleri ile kafadaki beynin birebir aynısıdır olarak vurguluyor. 75 yıllık yaşam süresince 30 ton gıda ve 50 bin litre sıvıdan fazlası barsaklardan geçiyor. Milyonlarca zehir ve tehlike barsaklar tarafından organizma içine sızması önleniyor.

Barsaklar vücudun en büyük organıdır ve savunma hücrelerinin % 70'i burada bulunuyor. Barsağın iç yapısı çok tehlikeli bakteri ve mantar cennetidir. Sindirim sistemi florasını stres, iklim, antibiotikler, rafine gıdalar, iklim değişiklikleri, duygusal  faktörler ve yanlış beslenme olumsuz etkilemektedir.Yetişkin bir insanın barsağında 100 trilyon faydalı bakteri ve mantar bulunur, bunlar yaklaşık 700 gr.  ağırlığındadır. 

Barsakta bulunan mikroorganizmaların sayısı insan hücre sayısının 10 katı kadardır.  Çeşit olarak ise sayıları  500’ün üzerinde olan bu bakteriler ve mantarlar,    400-500 m2. bir futbol sahası büyüklüğünde bir yüzey oluşturan bağırsak mukozasını koruyucu bir tabaka halinde kaplar ve normal bağırsak florasını oluştururlar.

Sindirim sistemdeki nöroların karışımını inceleyen Michael Schermann, barsakların beyin gibi hissettiğini söylüyor. Barsak beyin genç yaşta en iyi şekilde öğreniyor, çünkü barsak beyin kafadaki beyin gibi doğumdan sonra gelişiyor ve en az üç sene için kolay şekillenebilen durumda oluyor. Barsağın yaptığı tecrübeler bu şekilde iki beynin de “kişiliğini” etkiliyor. Aşırı ve uzun süren korkular sadece kafada iz bırakmakla kalmıyor, aynı zamanda da sindirim sisteminde iz bırakıyor. Bu hayvan deneylerinde de kanıtlanmıştır. Strese maruz kalan fareler üzerinde yapılan deneylerde, bu hayvanlarda gözlenen aşırı hassasiyetin barsaklara da yansıdığı gözlemlenmiştir.

 

Selahattin Tuştaş


www.nurbal.com sitesindeki tüm yazılar haklarıyla birlikte Nurbal Şifa Aktar Doğal Gıd.San.Tic.Ltd.Şti tarafından yasal koruma altındadır. 5070 sayili Elektronik Imza Kanunu ve 5846 sayili Fikir ve Sanat Eserleri kanunu geregince; siteye ait içerigin hak sahibi ya da sahiplerinin yazili izni alinmaksizin kopyalanmasi, yayinlanmasi ve dagitilmasi yasaktir. Hak ihlaline sebebiyet verenler yasanin öngördügü tüm sorumlulugu kabul etmis sayilir. Kaynak gösterilmeden alınan tüm yazılar hukuki süreç doğurur